Giving Tuesday – Svetový deň darovania 2023

V roku 2012 vznikol Svetový deň darovania - GivingTuesday ako deň, ktorý povzbudzuje ľudí, aby konali dobro. Najprv to bola len jednoduchá myšlienka, ktorá postupne prerástla do celosvetovej dobročinnej akcie. Každoročne sa posledný novembrový utorok oslavuje ako deň darovania, spolupatričnosti, rozdávania radosti, porozumenia, oslavuje sa ako deň štedrosti.

Buďme štedrí k tým, ktorí nemali také šťastie ako my ostatní a život ich obdaril krutým osudom alebo vzácnym neliečiteľným ochorením. Darujme im spolu úsmev, milé slovo, pohladenie, objatie... Sú to jednoduché veci, ktoré nás nestoja okrem chvíľky času nič, no pre druhých sa vďaka nim môže zmeniť celý ich život.

V dnešnej uponáhľanej dobe plnej umelej inteligencie, v dobe technológií a možností, sa dá kúpiť v podstate všetko. Od strechy nad hlavou, cez jedlo, oblečenie, po hmotné veci, zážitky, dokonca i priateľstvo či láska, nová tvár i identita. Dajú sa kúpiť aj lieky na rôzne choroby, teplotu, bolesť... No napriek tomu sa nedá kúpiť to najdôležitejšie – zdravie.

Pri mnohých ochoreniach nie je možné človeka úplne vyliečiť, pretože liek na samotnú chorobu  neexistuje. Dajú sa kúpiť len lieky na potlačenie, liečenie alebo tlmenie prejavov ochorenia. A práve k takým patrí aj Epidermolysis bullosa (EB).

Zabudnime na to, čo nás rozdeľuje a spojme sa v jedno veľké tornádo dobra, porozumenia a spolupatričnosti. Veľké diela sa rodia spoločnými silami a každý z nás k tomu prispieva svojim umom a prácou. Vykúzlime spoločne úsmev na tvárach tým, ktorí nepoznajú deň bez bolesti. Pomôžme spolu Motýlikom, pretože každý z nás má čo dať. Práve o tom je dnešný deň, o tom je #GivingTuesday  - Svetový deň darovania. A možností, ako sa zapojiť, je veľa.

Pomôcť Motýlikom môžete nasledovne: 

● Zapojením sa do verejnej výzvy na portáli ĽudiaĽuďom

● Zakúpením šperkov a obrazov s motýľmi v rámci projektu „Motýle pre Motýliky“ 

● Každoročne poukázaním 2% na účet DebRA SR

● Poukázaním dobrovoľného príspevku na transparentný účet: SK98 0900 0000 0051 4404 3942
www.transparentneucty.sk/#/ucet/SK9809000000005144043942

● Darovaním finančného príspevku na náš bežný účet: SK63 1100 0000 0026 2986 1333

● Zdieľaním FB stránky a príspevkov DebRA SR

● Akýmkoľvek iným spôsobom, ktorý vám napadne

Pomôžte spolu s nami zahojiť krídla ľuďom s chorobou motýlích krídel. Pomôžme im lietať. ĎAKUJEME ❤️

Všetky finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie života ľudí s Epidermolysis bullosa (EB).
Vážime si akúkoľvek pomoc od každého z vás, povzbudivé slová, odkazy našim pacientom, ceníme si podporu, každý  lajk či zdieľanie...

Text: Martina Studeníková
Foto: Marián Várka