Oslava narodenín DebRA SR v súťaži 5 proti 5

17.apríla bolo presne 10 rokov od založenia DebRA SR.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa na vzniku OZ podieľali. Ďakujeme všetkým, ktorí ste nám počas tých 10 rokov pomáhali a podporovali nás.
Prvou malou oslavou narodenín DebRA Slovakia bola účasť nášho družstva v zábavno-súťažnej relácii 5 proti 5. Mimochodom, viete, ako sa volá najznámejšia grécka bohyňa?
Kamery a tréma robia svoje...

Ako sme súťažili v 5 proti 5

     Už ani neviem, kto vymyslel, že ideme  súťažiť do televíznej súťaže 5proti5. Realizácie sa hneď chytila Evka, napísala e-mail do RTVS a  odpoveď  na seba nedala dlho čakať. Vysvetlila im, že sme pacientska organizácia DebRA SR, ktorá 17.4.2019 oslávi 10. výročie vzniku a všetky peniaze, ktoré vyhráme, budú venované práve tejto organizácii. Jedinú podmienku, ktorú sme však museli splniť bolo, že v tíme musia byť aspoň traja rodinní príslušníci. Keďže naša organizácia má členov po celom Slovensku, padlo rozhodnutie, že budeme súťažiť ako rodina Várkova z  Veľkých Levár v zložení 3 Várkovcov a ostatní dvaja členovia budú Evka  Pavlíčková a Anka Dvorožňáková. Ako náhradníci boli uvedení Martinka Studeníková a Danka Ficeriová.

     Produkcia nám poslala dotazníky a termín nahrávania na 7.3.2019. Anka Dvorožnáková, naša pacientka s dystrofickou formou EB, sa však natáčania nemohla zúčastniť zo zdravotných dôvodov, tak ju ako náhradníčka vystriedala Danka Ficeriová. Náš súťažný tím bol nakoniec takýto: Marián Várka – predseda DebRA SR, Janka Tvrdoňová –  Majova sestra, Veronika Várková – Majova dcéra, Evka Pavlíčková – mama dcéry s EB, Danka Ficeriová – pacientka s EB. Náš fan club tvorili: Megi Várková – pacientka s EB, Stellka Pavlíčková – pacientka s EB, Ladislav Ficeri – manžel a otec pacientiek s EB, Martina Studeníková - mama pacientky s EB a Štefan Tvrdoň – strýko pacientky s EB – Megi.

     Prišiel deň D. Podľa pokynov RTVS sme sa dostavili na natáčanie  o 7.00 hod. Boli sme plní očakávania a napätia. Natáčať sa začalo o 9.00 ráno a pred nami boli ešte dve súťažiace rodiny. Nás zatiaľ posadili do hľadiska, a tak sme aspoň mohli vidieť, ako prebieha natáčanie a vyskúšať si súťaženie na nečisto. A zrazu to prišlo, my ideme súťažiť! Obliekli sme si naše  tričká, špeciálne vyrobené na túto príležitosť. Pripli nám menovky a ani nevieme ako, už sa natáčalo. Náš fan club posadili do prvého radu. A hra sa môže začať. Ako prvá išla súťažiť Danka v takzvanom rýchlom kole a hneď riadna „trefa“! Na otázku „Ako sa volá najznámejšia grécka bohyňa?“ odpovedala „Zeus.“ Ale táto jej odpoveď nás naladila humorne a pokračovalo sa v hre. A zrazu sme sa dostali do finále. S pribúdajúcimi bodmi sa naša dobrá nálada stupňovala a dopredu nás hnal aj pohľad na Megi a Stellku. Obidve sedeli v prvom rade a pohľad na ich rozžiarené  očká a tváre boli tým najlepším hnacím motorom. A bolo to tam! Ideme na finálové otázky! Janka a Evka išli hrať. Všetci, nielen my v štúdiu, ale aj ostatní z pohodlia domova, sme im držali palce. Napätie prišlo pri poslednej   otázke: „Aký môže byť žiak?“ Evka povedala „dobrý“ a Janka „zlý. “A práve táto odpoveď nám vyhrala 1 500 EUR o jeden jediný bod. Radosť bola nekonečná. Postúpili sme do ďalšieho kola. Znova sa nám darilo a vyhrali sme 307 EUR. Táto výhra nás posunula do tretieho kola, ktoré už bolo poznamenané únavou a vyčerpaním. Bohužiaľ, našiel sa lepší tím, ktorý nás vyradil z hry. Dokopy sme vyhrali 1 887 EUR.

    Dobrá nálada, smiech a zábava bolo naše heslo. A čo nebolo vidieť na obrazovke? To, ako nás boleli ruky od tlieskania, ako sme sa radili a niekedy boli aj bezradní. Megi mala tú najlepšiu opatrovateľku, našu Martinku, ktorá na ňu celý čas dávala pozor. V tento dlhý deň už ani Megi nevládala sedieť na stoličke,  tak sa z nej zvesila dole a my sme na ňu len pozerali, či nespadne.

     Ďakujeme za podporu nášmu fan clubu, bez nich by sme to nedali. Robili sme to s láskou a humorom, hlavne pre naše deti. Pochválil nás aj moderátor relácie Andrej Bičan, že sme boli výborní hráči a mali by sme si to zopakovať o rok. A my ho určite poslúchneme.

     Ak sa chcete presvedčiť o tom, ako to naozaj bolo, pozrite si to v archíve STV1 z dňa 17.4.2019.